Reisblog over inspiratie en transpiratie

mei 17, 2019

Een naamoefening in Spanje

Yolande is mijn naamgenoot en is mee op de Body en Mind reis naar Spanje.We starten met een naamoefening. Hoe heet je, wat betekent jouw naam, hoe word je ook wel genoemd, wat is je koosnaam, hoe zou je eigenlijk willen heten. Het blijkt dat Yolande vroeger graag Elvira wilde heten want dat is een naam met glitter en glamour.

(meer…)

januari 9, 2019

Ik reis dus ik besta (naar Ruud Welten), Traveltrends 2019

Vandaag was ik op de Vakantiebeurs waar ik me vergaapt heb aan de enorme luxe stands, cruises, lodges en aanbieders voor wat ik de massa noem.

Wat een tegenstelling om daarna de Taveltrends van Tessa aan de Stegge te horen. Die gaan helemaal niet over de massa maar over:

 • Het verlangen naar JOMO: the joy of missing out ! op zoek naar de onbekende plekjes, dus juist niet naar de Instagram waardige plekjes
 • Van allways on naar off, plekken waar je juist geen wifi bereik hebt om tot rust te komen
 • De Detour vakantie: van de highlights naar second best
 • De vliegschaamte als begrip
 • Playa del Casa (lekker thuisblijven), lummelen is terug
 • Fairbnb, zerobnb
 • Doe goed, voel goed
 • Vieren van het leven met familiereizen en reizen met vrienden

En dan de Fix vakantie zoals zij het noemt:

(meer…)

augustus 15, 2018

De sprong van Abdelazia

Siurana 1153, de Spanjaarden dreigen het laatste bolwerk van de Moren in te nemen. 300 jaar heeft het hoog op een klif gelegen bolwerk standgehouden. Abdelazia de Moorse prinses wil niet in handen van de vijand vallen. Zij blinddoekt haar paard en springt de diepte in, de vrijheid tegemoet.

Siurana 2018, na adembenemend bochtenwerk bereiken we het prachtige dorp. Nog voor de vele rotsklimmers op pad gaan. Vanaf de parkeerplaats lopen we naar het begin van het eeuwenoude  pad dat naar de waterbron diep in het dal leidt. Het uitzicht vanaf het pad is magisch, duizelingwekkend en prachtig mooi. We gaan zitten in een van de richels die in de rotswand zijn uitgesleten. 6 vrouwen met ieder een verlangen en iets dat ons tegenhoudt om dat te leven.

(meer…)

augustus 1, 2018

“Het waren onze gasten”

Een ander beeld van Tadzjikistan

Afgelopen dagen was Tadzjikistan behoorlijk in het nieuws en dat zal over een paar dagen wel weer wegebben. Tot er alleen een negatief beeld over blijft: een stan, onveilig, moslims, ellende, chaos, no go. Mij blijft het beeld bij van de imam in dit filmpje van de NOS. De man is aangeslagen, geschrokken en oprecht verdrietig: “het waren onze gasten”, je mag gasten niets aandoen, je behoort respect voor ze te hebben”. Dat is het beeld dat ik van Tadzjikistan heb: het toppunt van gastvrijheid! Theedrinken met onbekende gasten is hier een basiswaarde. Eentje waar wij nog heel veel van kunnen leren.

(meer…)

juli 27, 2018

Hoe bedoel je creativiteit in Spanje?

Hoe leg je het uit?

Wat brengt het je om ergens op een bergrichel met een stel meiden te gaan mediteren. Wat zie je als je daar rondkijkt! Hoe voelt dat? En als je het zou tekenen, lekker met waskrijt, hoe ziet die tekening er dan uit? Hoe is het om dat te zien en er woorden aan te geven. Wat brengt het je om in een ijskoude bergbeek te springen. Hoe is het om het verdriet te voelen van een van je medereizigers. Om te zien hoe het vastzit in het lijf en ineens loskomt. Waar voel je het als je onder het gesternte luistert naar de krekels en de zon langzaam de bergkam rood ziet kleuren. Hoe is het om in een klein bergdorp samen met de locals tussen de middag aan het konijn met wijn te gaan. En wat brengt het je om aan in principe vreemden je verlangen te uiten door het opdragen van een gedicht dat je zelf gemaakt hebt terwijl je dacht dat je dat helemaal niet kon. 

 • Spirituele plekken, poort naar jouw bron op de Spanjereis voor prachtige vrouwen
  spirituele plekken

(meer…)