“Het waren onze gasten”

augustus 1, 2018 Commundo No comments exist

Een ander beeld van Tadzjikistan

Afgelopen dagen was Tadzjikistan behoorlijk in het nieuws en dat zal over een paar dagen wel weer wegebben. Tot er alleen een negatief beeld over blijft: een stan, onveilig, moslims, ellende, chaos, no go. Mij blijft het beeld bij van de imam in dit filmpje van de NOS. De man is aangeslagen, geschrokken en oprecht verdrietig: “het waren onze gasten”, je mag gasten niets aandoen, je behoort respect voor ze te hebben”. Dat is het beeld dat ik van Tadzjikistan heb: het toppunt van gastvrijheid! Theedrinken met onbekende gasten is hier een basiswaarde. Eentje waar wij nog heel veel van kunnen leren.

Ga wel reizen! en theedrinken

Ik doe een oproep voor verdieping, voor ontmoeting en voor verbinding.  Dat kan door reizen, door het contact aan te gaan en je hart te openen. Dat is juist nu nodig, in Tadzjikistan en hier om de hoek. Ik was er in 2012 op uitnodiging van mijn vriendin Janja Molemaker die er nu ook is. Zij bracht mij in contact met de organisatie NUR die samen met lokale partners en bijvoorbeeld de Aga Kahn foundation (ooit van gehoord? zoek eens op) kleine, grote dingen doet aan sociale en economische ontwikkeling. Sindsdien zijn wij verbonden: er gaan vrijwilligers en reizigers die kant op en ze komen terug met een verhaal.

Saskia is net terug en gaf Engelse les

 “De reis is prachtig geweest, de mensen allervriendelijkst, de lessen liepen leuk en goed. Op het aantal ‘leerlingen ‘in de groep 12 jarigen hebben we op een gegeven moment een stop gezet. Er bleven maar vriendjes en vriendinnetjes meekomen en zo groot was het lokaal nou ook weer niet. Veel mensen ontmoet, veel gesproken en vooral veel geleerd over het land en over mezelf. Veel thee gedronken ook. Prima ervaring. Mooie excursies gemaakt en ontdekt hoe het is om iets te plannen en van te voren al te weten dat het anders (of niet!) gaat lopen. Ik ben geschrokken van de armoede en van het aantal kinderen dat door oma’s wordt opgevoed. De (uiterlijke) blijmoedigheid waarmee mensen hier het leven nemen zoals het komt, was voor mij onbegrijpelijk, en aangrijpend om te zien. Het is ook een drukke tijd geweest. Veel uitnodigingen om thee te komen drinken, lessen bij te wonen. Maar ook heel veel voorbereiden omdat het niveau van de NUR groep door Nurgul (wat een schat is dat toch!) niet helemaal goed was ingeschat, waardoor ik het thuis gemaakte materiaal sporadisch gebruiken kon en daar aan het werk moest”.

Zinvol reizen

Voor mij is dit zinvol reizen. Samen met lokale mensen die vooruit willen, die jou willen ontmoeten, die willen delen en die van jou willen leren. Dan kijken we anders naar het nieuws en naar elkaar en verdwijnt er mogelijk iets van de angst en komt er ruimte voor verbinding.

Wil je meer weten mail mij yola@commundo.nl of kijk op www.commundo.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *